Van evenementen in kunstencentra, documentaires en onderzoeksartikels tot virtual reality en street art op muren in Kuregem, Gent en wegkwijnende Zuid-Europese dorpen... met verbindende projecten brengen we jongeren, kunstenaars, sociaal werkers, journalisten en documentairemakers samen om een symbiotisch verhaal van de toekomst te schrijven.
Waar The Polar Project in 2018 boven de doopvont werd gehouden als een innovatief, multidisciplinair storytellingplatform over klimaatverandering, vonden we gaandeweg steeds meer vaste grond in de analyse dat de klimaatcrisis niet losgekoppeld kan worden van de andere grote crises van onze tijd, zoals een razendsnel verlies aan biodiversiteit, milieuvraagstukken, sociaal-economische ongelijkheid, mentale gezondheidsproblemen en verlies aan identiteit.
Onze opgebouwde expertise met klimaatstorytelling - grote crossmediale onderzoeksdossiers en sociaal-culturele projecten met kwetsbare jongeren - gooien we niet zomaar weg. Wel verbreden we de blik van het symptoom klimaatopwarming naar de grondoorzaak van de grote crises van de eenentwintigste eeuw: een antropocentrisch, op extractie gericht maatschappijmodel dat onvoldoende antwoorden biedt op urgente uitdagingen.
In het Antropoceen geloven we in het sprookje van de mens als middelpunt van het bestaan. De waarde van alles wordt afgemeten aan het nut dat het heeft voor de mens, alsof het de taak van de natuur zou zijn om hem te dienen. Dat verantwoordt geweld tegen de natuur en extractie als grondbeginsel van onze economie: de extractie van grondstoffen, een uitputtende, extractieve vorm van landbouw, de extractie van koeien aan de fabrieksband. De extractie van arbeid zelfs, arbeid die geen energie geeft, maar energie neemt, getuige de vele burn-outs, en, er een koloniale component aan toevoegend, de extractie van onderbetaalde arbeid in lageloonlanden.
Daarom pleiten we, samen met steeds meer innovatiedenkers, voor een nieuw samenlevingsmodel en tijdperk: het Symbioceen. In dat Symbioceen krijgt de natuur gelijke rechten als de mens en is geen extractieve, maar een regeneratieve, symbiotische filosofie de grondslag van de economie. Geen antropocentrisme, maar ecocentrisme, waarin het ecosysteem normbepalend wordt. Aangezien de mens deel is van het ecosysteem en wij zonder niet kunnen overleven, is het ecocentrisme, of symbiosedenken, bovendien een veel mensvriendelijker alternatief.
The Polar Project vertrekt vanuit het rotsvaste geloof dat alle grote maatschappelijke verwezenlijkingen vertrekken vanuit een goed verhaal. Verhalen werven. Verhalen maken van crises kansen tot een beter, gezonder leven. Aantrekkelijke, inclusieve verhalen maken mogelijk wat voorheen onmogelijk leek. Dat doen ze al eeuwenlang, en ook nu zullen ze de kiem zijn van een broodnodige cultuuromslag. De omslag van een extractief wereldsysteem naar een symbiotische, regeneratieve samenleving, waarin de mens weer deel wordt van zijn leefmilieu, waarin energiebronnen, voeding en arbeid écht energie geven, in plaats van ze te onttrekken. Een verhaal dat we samen moeten en kunnen verwezenlijken.
We bedanken het Vlaams Journalistiek Fonds, dat ons hielp om uit de startblokken te schieten. Koning Boudewijnstichting en Erasmus+, om ons te ondersteunen in onze missie om van sociaal-ecologische actie een écht inclusief verhaal te maken, waarin niemand achterblijft. Journalismfund, Fonds Pascal Decroos, Postcode Loterij Fonds, Free Press Unlimited, deBuren en 11.11.11 om onze onderzoeksprojecten met werkbeurzen te onderstutten, en natuurlijk onze mediapartners Knack en VRT, en onze sociaal-culturele partners De Centrale, Vermeylenfonds, Graffiti vzw en vele anderen.
Verbindende projecten zijn meer dan ooit broodnodig. Word lid van The Polar Project om deel uit te maken van dit verhaal. Om als luis in de pels van kortetermijndenkers daadkrachtig, toekomstgericht beleid af te dwingen. Om samen een nieuw, beter sociaal-ecologisch contract met de toekomst af te sluiten.
Lid worden kan al vanaf 1 euro per maand op onze Patreon-pagina en duurt minder dan een minuut. U krijgt toegang tot onze ledenzone, korting voor onze evenementen en andere extra’s erbovenop. Via onze nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte van al dat moois.